Την Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, ημέρα της εαρινής ισημερίας, το σχολείο μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά , συμμετείχε στην Παγκοσμίου εμβέλειας δράση με τίτλο «Πείραμα Ερατοσθένη».

Δεκατρείς μαθητές της Α΄ Λυκείου, στα πλαίσια του μαθήματος project του Β΄ τετραμήνου,  προσομοίωσαν την μέτρηση της γήινης περιμέτρου ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που εφάρμοσε ο Ερατοσθένης τον 3ο π.χ. αιώνα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Οι μαθητές, χωρισμένοι σε τρείς ομάδες με συγκεκριμένο ρόλο ο καθένας  - του χρονομέτρη, του χειριστή μέτρου, του γραμματέα, ακόμα και του φωτογράφου-  μέτρησαν στις 12.25 μ.μ. (ώρα μεσουράνησης του ήλιου στο Καστέλλι) το μήκος της σκιάς μιας ράβδου 1,20 m, υπολογίζοντας έτσι τη γωνία που δημιουργούν οι ακτίνες του ήλιου με την κατακόρυφο του τόπου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Έπειτα σε συνεργασία με μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής αλλά και με του Technical College of Communications “NICOLAE VASILESCU-KARPEN” της Ρουμανίας, χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά εργαλεία , υπολόγισαν την περιφέρεια της γης σε 39.945 χμ με σφάλμα μόλις 0,32 %, ένα ποσοστό που κρίνεται απολύτως λογικό και ικανοποιητικό !!!

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που πήραν μέρος στη δράση αυτή, όχι μόνο για το εξαιρετικό αποτέλεσμα τους αλλά κυρίως για το ενδιαφέρον που επέδειξαν, την οργάνωση και την μεθοδικότητα με την οποία εργάστηκαν για να φέρουν σε πέρας το όλο εγχείρημα.

Τη διοργάνωση της δράσης αυτής σε Παγκόσμιο Επίπεδο έχει η Ελληνογερμανική Αγωγή (http://eratosthenes.ea.gr).

Eratosthenes17 3 Eratosthenes17 1 Eratosthenes17 2